Info      Tentoonstellingen      Tentoonstellingen archief      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten      Musea      Links      Home

 

 

 

 

Tomasz BARCZYK

Geboren in 1975 in Chełm, opleiding aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de N. Copernicus Universiteit in Toruń, afgestudeerd in 2001.

 

         

         

Barczyk is een jonge kunstenaar met een groot talent en een innerlijke drijfveer. Hij laat zich inspireren door aspecten van het moderne leven waarin de vrouw, haar concrete gestalte in het dagelijks leven,  een belangrijke rol speelt. De badkamer of het strand vormen de omgeving waarin Barczyk de vrouw observeert. Op speelse manier gaat hij om met de grenzen van de visuele waarneming. De lijn van het watervlak in het bad valt samen met de rand van een badpak of wordt gebruikt als een grens die haar naaktheid aangeeft. Op deze linosneden past hij met grote finesse subtiele kleurschakeringen toe.

Zijn zwart-wit houtdrukken zijn zeer geraffineerd. Een zwart vrouwensilhouet, afgebeeld in een gestileerde omgeving, verandert in een krachtig en vormbepalend element. De vloeiende witte lijn, die de rondingen van het vrouwelijke gezicht en lichaam accentueert, blijkt bij nadere beschouwing een draad van de iPod die zij in haar hand houdt. De vrouw bekijkt zichzelf niet meer in een spiegel, het symbool van vrouwelijke ijdelheid, maar in een iPod. Behalve grafiek behoren fotografie, tekenen en schilderen tot de expressiemiddelen van Tomasz Barczyk.

◄ terug