Info      Tentoonstellingen      Tentoonstellingen archief      Kunstenaars      Grafiekcollectie      Overige activiteiten      Musea      Links      Home

 

 

 

Marek BASIUL

Geboren in 1961 in Giżycko, opleiding aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de N. Copernicus Universiteit in Toruń, afgestudeerd in 1987.

 

 

Basiul kent de technologie een belangrijke rol toe in het creëren van grafiek. Hij is zich voortdurend bewust van de technologische mogelijkheden gedurende het gehele creatieproces, vanaf het concept tot de eerste proefdruk. Alles is voor hem van betekenis: de grootte van matrix, de wijze van aanbrengen van tekening, de juiste keuze van het gereedschap, de overdracht op papier, de keuze van het papier en uiteindelijk de druktechniek om artistieke authenticiteit en originaliteit te bereiken en zijn artistieke concept vorm te geven.

Zijn meeste prenten zijn zwart-wit, hij werkt zowel op klein als op groot formaat. Consequent experimenteert hij met de blinddruk die hij als uitgangspunt neemt om een harmonische compositie van de linosnede te bereiken. Zijn werk heeft vaak de vrouw tot onderwerp, maar hij laat zich ook inspireren door historische of mythologische thema’s. Zijn grafiek weerspiegelt innerlijke spanningen en emoties die zijn worsteling met de grafische technieken en het weergeven van zijn eigen visie met zich mee brengt.

◄ terug